Céges ügyintézés: a képviseletre jogosultak

Céges ügyintézés: a képviseletre jogosultakCéges ügyintézéskor, szerződéskötéskor a papírokat egy személy írja alá, valaki, aki az adott cég képviseletére jogosult. A képviseletre jogosult személyek tehát nagyon fontosak egy cég esetén, nem véletlenül tartalmazza a cégkivonat is ezeket a személyeket, valamint fontosabb adataikat. Érdemes körültekintően eljárni, és mindig ellenőrizni, hogy kivel tárgyalunk, ki az, aki a szerződést alá fogja írni, a későbbi kellemetlenségek megelőzésének érdekében.

Ha üzleti partnert keresünk, akkor a cégkivonatot mindenképpen érdemes lekérni a kiszemelt vállalkozásról. Egy hiteles cégkivonat pár ezer forintba kerül, és rengeteg hasznos információt tartalmaz, nem véletlenül kérik bankokban, ügyintézések során.

A képviseletre jogosultakat tekintve a cégkivonatban megtalálható a jogosultak neve, képviseletük módja, a képviseletre jogosultságuk időtartama, és akár egyéb kitételek is.

A jogosultak neve természetesen azért szükséges, hogy azonosítani lehessen őket. A képviseletük módja lehet önálló vagy együttes. Az önálló képviselet azt jelenti, hogy az adott személy egyedül is jogosult a céget képviselni, szerződést aláírni. Együttes képviselet esetén nem egy személy, hanem a meghatározott számú képviseletre jogosult együttesen jogosult céges ügyekben eljárni, ha csak egyikük ír alá, az nem lesz érvényes.

Előfordulhat, hogy a képviseleti jogosultság határozott időre szól, a lejárati dátumot követően az adott személy nem jogosult a cég ügyeiben eljárni. Olyan eset is lehet, hogy egy adott időszakban senki nem jogosult képviseletre, ha pl. mindenkinek lejár a megbízása.