Melyik a jobb, a nedves vagy a száraz kutyaeledel?

Melyik a jobb, a nedves vagy a száraz kutyaeledel?Kutyaeledel választásakor két nagy csoportot különböztethetünk meg, a nedves és a száraz eledeleket. Hogy a címben feltett kérdést egyből megválaszoljuk, a két típus közül egyik sem jobb általánosan a másiknál, hanem inkább azt kell tudni, hogy melyiknek milyen előnyei vannak, és így el lehet dönteni, hogy mikor melyik az ajánlott.

A nedves kutyaeledelek, ahogy a nevük is mutatja, sokkal több vizet tartalmaznak, mint a száraz kutyatápok. Emiatt a száraztápok mellé több vizet kell adni a kutyáknak. A másik különbség, ami a víztartalom miatt adódik, az az eledelek fogyaszthatósági ideje. A száraztápok jóval hosszabb ideig fogyaszthatók.

Mivel a száraztápok sokkal több energiát és tápanyagot tartalmaznak, ezért ezekből kevesebbet is elég a kutyáknak fogyasztaniuk. Ami gazdaságosabb a gazdik számára. Ráadásul meg lehet vásárolni akár a legnagyobb kiszerelésit is, ami további kedvezményeket szokott jelenteni, és nem kell attól tartani, hogy megromlik a megvásárolt eledel. A nedves eledelek ezzel szemben ízletesebben, a kutyusok szívesebben fogyasztják ezeket, és egyúttal az állat vízigényének jelentős részét is biztosítják.

Összességében elmondható, hogy mind a száraz, mind a nedves kutyaeledelek megfelelhetnek teljes értékű táplálékként, az összetevőikre kell odafigyelnünk, nem az eledelek típusára. Ha tehát a kutya életkorának, súlyának, aktivitásának megfelelő állateledelt választunk, akkor rendben lesz kedvencünk táplálkozása, függetlenül attól, hogy nedves vagy száraz eledelre esett a választásunk.