Miből készülhet egy fekete karikagyűrű?

Miből készülhet egy fekete karikagyűrű?Ha karikagyűrű, akkor az emberek jelentős részének a jellegzetesen sárga színű arany karikagyűrűk jutnak az eszébe. Számos egyéb, más színű megoldások is léteznek azonban gyűrűkből. A legújabb őrület a fekete karikagyűrű. De mitől lesz fekete, miből készülhet az ilyen gyűrű?

Több különböző megoldás is létezik fekete karikagyűrű készítésére.

Az egyik lehetőség a galván, melyből teljesen fekete bevonat készíthető. Van azonban hátránya is ennek a megoldásnak, mégpedig az, hogy idővel biztosan le fog kopni a galván bevonat. Emiatt a galvánt nem is nagyon használják fekete karikagyűrű készítéséhez.

A következő lehetőség a karbon alkalmazása. A karbon szénből van, megmunkálása nagyon egyszerű, hátránya azonban, hogy karbon alakításakor az egészségre káros anyag szabadul fel, emiatt nagyon ritkán készítenek karbonnal fekete karikagyűrűt.

Lehetőség van fekete karikagyűrűt készíteni poralapú műanyag festékkel is. Ez a festék azonban se nem tartós, se nem ellenálló, így nem érdemes ékszer készítésbe belevenni.

Van azonban egy megoldás, amely minden szempontból megfelel a követelményeknek, ez pedig a colorit. A colorit olyan festék, amely UV fényre polarizálódik. A karikagyűrű felületén egy vékony colorit réteget helyeznek el, ami UV fényre megszilárdul, porcelános lesz. Ez a kemény fekete réteg fogja adni a gyűrű fekete színét. A réteg nem csak kemény, hanem karcálló is, így nem kell attól tartani, hogy az így készült gyűrű ne lenne strapabíró.